До крајот на седмицата ќе биде направена процената на штетите во прилепско од 23-ти јули

238

До крајот на седмицата комисија од локалната самоуправа ќе ги процени сите 1.315 барања за надомест на штетите од невремето што прилепскиот регион го зафати на-ти 23 јули, кога речиси стопроцентно беа уништени насадите на околу 600 хектари, главно со тутун, пиперки и житни култури, а најпогодени беа реоните на селата Мало и Големо Кољари и прилепската населба Варош.

Според Жарко Северкоски, претседател на Комисијата, досега се процесуирани 1.100 барања.

„Ја завршивме процената на 1.100 од 1.315-те барања на земјоделците. Во 80 отсто од случаите станува збор за уништен род на тутунот, а 20 отсто се површини со пиперки и житни култури. Само мал дел барања се одбиени каде нема документација и не може по ниту еден основ да се докаже сопственоста. Очекуваме до крајот на оваа недела да ги процениме сите барања на земјоделците“, вели Северкоски.

Се очекува до крајот на август, исто така, да биде изготвен и елаборатот од проценката на штетата.

„Имаме барање до Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство да ни бидат доставени просечните цени на земјоделските производи во последниве три години што е битно за изготвувањето на елаборатот. Сметаме дека елаборатот може да биде готов до крајот на август за потоа да го доставиме до советот на општина Прилеп, а и до второстепената владина комисија за процена на штети, објаснува Северкоски.

Инаку, комисијата ја заврши процената на штетите од првото невреме што ги зафати овие реони на 9 јули. Тогаш беа поднесени 105 барања за штети на 300 хектари. Елаборатот ќе биде доставен до прилепскиот совет заедно со оној за процена на штетите од 23-ти јули.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.