До македонско државјанство со сметка за струја, вода и без да се знае македонски јазик

Платена сметка за струја, греење, телефон или вода, здравствена книшка, платен данок, имотен лист… се само дел од доказите врз основа на кои ќе може да се добие македонско државјанство, се предвидува со предлог-законот за државјанство.

Предлагачот на законот наведува дека со него треба да се реши статусот на луѓето од поранешните југословенски републики, кои до денот на прогласувањето на независноста живееле во Македонија.

Тие би требало да добијат државјанство во рок до три години по стапувањето на законот во сила.

Платена сметка за струја, греење, телефон или вода, здравствена книшка, платен данок, имотен лист… се само дел од доказите врз основа на кои ќе може да се добие македонско државјанство, се предвидува со предлог-законот за државјанство.

Овој предлог закон, овој пат со европско знаменце, предвидува тоа да се направи со доказ дека барателот на државјанството завршил образование во Македонија, бил на лекар, има имот, работи во земјава, тука има штедна книшка…

Со македонско државјанство ќе може да се стекне и странец кој е во брак со македонски државјанин најмалку три години и во земјава живее најмалку една година, притоа не мора да знае македонски јазик… пишува РСЕ.

Политичката партија Левица, која го блокираше и првиот обид за донесување на овој закон, повторно најави блокади.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.