Доларот стагнира, цените на нафтата во пад

На девизните пазари во понеделникот во раното петпладневно тргување вредноста на американскиот долар во однос на кошницата валути стагнира близу највисоките нивоа во последните пет месеци.

Индексот на доларот, кој ја покажува вредноста на американската во однос на другите шест најважни светски валути, претпладнево се движи околу 106 поени, како и во петокот навечер на затворањето на трговската седмица.

Во исто време, курсот на доларот во однос на јапонската валута порасна од 153,25 на 153,70 јени, што е ново највисоко ниво во последните 34 години. Сепак, американската валута ослабе во однос на европската, па цената на еврото достигна 1,0650 долари, додека во петокот вечерта беше 1,0645 долари.

Цените на нафтата, од друга страна, дополнително се намалија, откако минатата седмица се лизнаа за околу 1 отсто. Цената на барелот на лондонскиот пазар претпладнево ослабе за 0,23 отсто, на 90,25 долари, додека на американскиот пазар цената на барелот се намали за 0,32 отсто, на 85,40 долари.