Довербата на руската јавност во Путин достигна 78%

Работата на руската влада беше одобрена од 49 отсто од испитаниците, додека заложбите на премиерот Михаил Мишустин беа одобрени од 52,2 отсто од анкетираните

Нивото на довербата на руските граѓани во претседателот Владимир Путин е намалено за 1,5 процентни поени за една недела, достигнувајќи 78%, според истражувањето на Серускиот центар за истражување на јавното мислење објавено во петокот.

„На прашањето за нивната доверба во Владимир Путин, 78% од анкетираните одговориле позитивно (-1,5 процентни поени во текот на една недела). Нивото на одобрување на работата на рускиот претседател беше 73,7% (-2,1 процентен поен во текот на неделата)“, се наведува во извештајот.

Работата на руската влада беше одобрена од 49% од испитаниците (-1,6 процентни поени), додека заложбите на премиерот Михаил Мишустин беа одобрени од 52,2% од анкетираните (-0,6 процентни поени во текот на една недела). Во извештајот е прецизирано дека на премиерот му веруваат 61,3% од испитаниците (-1 процентен поен во текот на неделата).

Анкетираните, исто така, го изразија своето мислење за раководството на руските парламентарни фракции. Така, 33,1% му веруваат на водачот на CPRF Генадиј Зјуганов (-0,4 процентни поени неделно), Сергеј Миронов, лидерот на Праведна Русија – за вистината, доби 32,1% (-1,1 процентен поен во текот на една недела), лидерот на The New People партијата Алексеј Нечаев доби 8,6% (+1,6 процентни поени во текот на неделата), додека лидерот на ЛДПР Леонид Слуцки доби 17% (+2 процентни поени неделно).

Нивото на поддршка за партијата Единствена Русија изнесуваше 38,5% (-1,9 процентни поени во текот на една недела), при што CPRF беше поддржан од 10,4% (+0,1 процентни поени во текот на неделата). Податоците на партијата Нови луѓе достигнаа 4,6% (-0,1 процентен поен неделно), додека Либерално-демократската партија на Русија (ЛДПР) доби 8,9% (+0,8 процентни поени во текот на една недела), а беше поддржана Праведна Русија – за вистината за 5,6% (+0,2 процентни поени во текот на неделата).

Истражувањето е спроведено од 7 до 13 ноември меѓу 1.600 испитаници на возраст над 18 години.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.