Дождот го изгасна четиридневниот пожар кај село Белица

Пожарот кој пред четири дена избувна кај село Белица, бродско, каде со огнената стихија беа зафатени над пет хектари борова шума е изгаснат, благодарение на дождот кој наврна во овој дел од земјава. Иако, пожарот е изгаснат, во приземните делови од боровите стебла не е исклучено повторно да се реактивира некој дел од големиот пожар, потврди командирот на ТППЕ Македонски Брод, Гоце Саракимоски.

– Како што беше најавено така и се случи, по заслуга на врнежите од дожд во поголемиот  дел од Поречието, изгаснат е големиот шумски пожар кај село Белица бродско. Потврда дека пожарот е локализиран ја добивме и од претставниците на Шумското стопанство и барем засега не постои опасност од негово ширење, иако не е исклучена можноста пожарот да се реактивира бидејќи истиот може да се рашири по коренскиот систем на боровите стебла, кои се опфатени од огнената стихија. За среќа ова е единствениот пожар деновиве во нашиот регион, бидејќи топлото време и сушата се идеални претпоставки за појава на пожари, а човековата неодговорност е главната причина за нивно појавување – додава командирот Саракимоски.

Инаку, во изминатите три дена хеликоптер од ДЗС во 21 наврат интервенираше со вода на огненото жариште, додека пожарникари и вработени од Шумското стопанство со прирачен алат дежураа крај самиот оган да не дојде до негово проширување.