Државни бугарски фабрики тајно продаваат муниција на Украина

Украина долго време се потпира на руското оружје за своите вооружени сили. Сега планот е таа да набави муниција од советската ера со помош на производители дури и од руралните региони на Источна Европа. The New York Times пишува дека дел од овој план се две фабрики за муниции во Бугариja, во Костенец и во Сопот, јавува бугарскиот дневен весник 24Часа, пренесува Трибуна.

Фабриката „Терем“ во Костенец, во западниот дел на Бугарија, престана да произведува артилериски гранати од 122 мм во 1988 година со крајот на Студената војна. Но, минатиот месец, 35 години подоцна, фабриката повторно започна со производство.

Работата е елементарна, но крајно опасна. За жителите на Костенец, пак, ова е добредојдена можност, бидејќи тоа значи повеќе работни места.
Руската инвазија на Украина го направи оружјето и муницијата од советската ера исклучително важно, додека западните земји се обидуваат да ја снабдат Украина со муниција што ѝ е потребна за да го спречи напредувањето на руските војски.

САД и нивните сојузници во НАТО не ја произведуваат оваа муниција, а неколкуте земји надвор од Русија што ја прават се главно во орбитата на поранешниот Советски сојуз.

Ова ги поттикна западните земји да бараат алтернативни добавувачи кои внесуваат милиони долари во заобиколување на решенијата кои да ги задржат зделките во тајност и да избегнат политички последици и руска одмазда. Ова ги носи во некои од најоддалечените области на Источна Европа, како Костенец и малиот град Сопот, каде што се наоѓа уште една државна фабрика за оружје.

Весникот The New York Times тврди дека претставници на американската амбасада тајно присуствувале на сечењето лента на новата производна линија во Костенец минатиот месец. Со отворањето на новите работни места, фабриката може да стане еден од најголемите работодавци во Костенец. Впрочем, како што напиша 24Часа“, отворањето на новиот погон било целосно официјализирано и од страна на в.д. министерот за одбрана Димитар Стојанов.

Заменик градоначалникот на селото Маргарита Минчева ова го смета за голем успех.
По инвазијата се зголемиле и проходите на Сопот. Во градот се наоѓаат погоните  „Машински завод Вазовски“ каде што работи голем дел од локалното население. Неодамна градот го потресуваше постојаниот татнеж на експлозии.

Но, Бугарија не е единствената земја која тивко придонесува во воените напори на Украина. Луксембург ја снабдува Украина со оружје со потекло од Чешка. Брокери со американски средства бараат гранати во фабрики во Босна и Херцеговина, Србија и Романија.

Велика Британија формираше тајна работна група за вооружување на Украина, се вели во документ до кој дошол The New York Times.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.