Два ловци на НАТО пресретнале руски авион во близина на воздушниот простор на Естонија

Два ловци „Eurofighter Typhoon“ на Велика Британија и Германија пресретнале руски авион во близина на воздушниот простор на Естонија.

Борбените авиони беа подигнати за да го пресретнат „летечкиот танкер“ „Ил-78 Мидас“, кој леташе меѓу Санкт Петербург и Калининград. Споменатиот авион не воспоставил контакт со контролата на летање во Естонија, пишува BBC.

Британските и германските воздушни сили во моментов вршат планирани заеднички патроли во регионот во рамките на НАТО.

Самото пресретнување на рускиот авион било рутинско, но претставува прва заедничка операција од ваков тип за споменатите земји.

Откако го „испратиле“ рускиот авион, двата ловца биле пренасочени за да го пресретнат авионот „Ан-148“, кој исто така минувал блиску до воздушниот простор на Естонија.

Инаку, инцидентот се случи во време на зголемени тензии меѓу НАТО и Русија поради руската инвазија на Украина, но нема докази дека инцидентот е поврзан со судирот на руски борбен авион и американски беспилотно летало над Црното Море што се случи истиот ден.