Две барања на ЦК на ВМРО-ДПМНЕ-предвремени избори и итно усвојување на пакетот од 10 мерки за спас на економијата

-На денешната седница на Централниот Комитет на ВМРО-ДПМНЕ во Прилеп, се разговараше за тешката економска и политичка состојба. Партијата оцени дека Владата ја донесе државата во девастирачка состојба, а најглавните проблеми на граѓаните се инфлацијата, растечката сиромаштија, скапата струја, ниските плати и лошиот стандард, истакна Владо Мисајловски, потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ.

Додаде дека: „Не помалку сложена е ситуацијата и на политички план. Владата создавајќи го проблемот со Бугарија државата ја втурна во ќорсокак без надеж за напредок во евроинтеграциите. Нема интеграција, но има условувања и откажувања од идентитетот кои се туркаат на мала врата. Токму поради сето ова Централниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ усвои две главни барања како одговор на политичката и економската криза.

Првото е организирање на предвремени парламентарни избори најдоцна до пролет 2023 година како единствен излез од економската и политичката криза, и поддршка на Централниот Комитет на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ во ставот за неприфаќање на промена на Уставот под диктат на Бугарија.

Второто барање се итно усвојување на нашите предлози за закрепнување на економијата, стандардот и општественото живеење, кои се наоѓаат во Собрание во форма на предложени амандмански решенија за новиот буџет.

Овој пакет од над 10 мерки значи интервентна поддршка на економијата, рече Мисајловски и додаде:

Бараме:

1.Одложување на зголемувањето на даноците преку одложување на предвиденото прогресивно оданочување кое треба да започне од 01.01.2023 година.

2.Спречување на зголемување на цената на струјата за домаќинствата и бизнисот преку одложување на предвиденото зголемување на ДДВ за струја од 05 на 10%.

3.Воведување на викенд без ДДВ до крај на кризната состојба.

4.Поддршка на домашните компании преку намалување на акцизата за течни горива.

5.Парична помош на ученици од основно и средно образование од семејствата со месечни примања помали од просечна плата.

6.Субвенции за зголемување на висината на студентскиот оброк од 120 на 160 денари.

7.Реконструкција на студентските домови.

8.Набавка на нова медицинска опрема за јавните здравствени установи.

9.Зголемување на буџетот за набавка на инсулин.

10.Зголемена капитација на бодовите за матични лекари, стоматолози и гинеколози.

Сосема е јасно дека со оваа влада Македонија тоне. Потребни се промени кои ќе обезбедат иднина. Бараме сериозен пристап и сериозен одговор од власта“, посочи Мисајловски.