Ќе се отвораат две линии само за иселениците на Табановце и на Блаце

Министерот за внатрешни работи Панче Тошковски вчера оствари работна средба со министерот за социјална политика, демографија и млади Фатмир Лимани. На средбата беше разгледана ситуацијата на граничните премини во насока на пронаоѓање решенија за забрзување на протокот на возила и патници од двете страни на границите во овој период на зголемена фреквенција на граничните премини поради годишните одмори и посетите на нашите граѓани од дијаспората.

Двајцата министри ги разгледаа можностите за унапредување и промена на некои од процедурите на границите со цел забрзување на протокот на луѓе и намалување на времето на чекање и на двете страни на границата.

– Договорено е отворање на две линии, кои ќе се користат исклучиво за иселениците во сезоните на нивното доаѓање во татковината, посебно постапување со иселениците, овозможувајќи леснотии во постапките за идентификација, итни состаноци на прекуграничните тела со Косово и со Србија за спроведување на интегрираниот систем (заедничка верификација на документацијата) за да се избегне метежот. Приоритет остануваат граничните премини Табановце и Блаце, места кои се најфреквентни со доаѓањето на иселениците за време на одморите. На средбата се дискутираше и за борбата против криминалот – информираат од министерствата.