ECB ја казни „Goldman Sachs“ за неточно означување на ризикот

Европската централна банка (ECB) извести во вторникот дека ѝ изрекла парична казна на европската филијала на американската банка „Goldman Sachs“ поради неточно означување на ризикот, оценувајќи дека со тоа тешко ги прекршила прописите.

Филијатата „Goldman Sachs Bank Europе“ погрешно им ја класифицирала изложеноста на компаниите осум последователни тримесечја, во периодот од 2019 до 2021 година, и им додела понизок степен на ризик отколку што одредуваат прописите, утврдиле во понеделникот во ECB.

„Банката на ECB ѝ доставила погрешно пресметани бројки и со тоа ја оневозможила ECB во целосен увид во профилот на ризикот“, истакнаа до централната банка во еврозоната и додаваат дека „Goldman Sachs Bank Europe правовремено не ја открила грешката поради недостигот од внатрешни контроли.

Ризикот одредува колку капитал банката мора да резервира за потенцијалните загуби.

Во „ Goldman Sachs Bank Europe“ доделиле на одредена сопственост понизок степен на ризик и со тоа во извештаите наведувале повисоки капитални стапки отколку што одредуваат прописите, утврдиле во ECB.

Со тоа американската банка „тешко“ ги прекршила прописите, заслужува централната монетарна институција на еврозоната, изрекувајќи ѝ парична казна од 6,63 милиони евра.

Европската централна банка повредата на прописите ги оценува во опсегот од „благи“ до „исклучително тешки“.
Од „ Goldman Sachs Bank Europe“ во соопштение истакнуваат дека „блиску соработувале“ со ECB, како и дека ги „преземале сите потребни чекори“ да го решат проблемот.

Портпаролот на банката рекол дека во „Goldman Sachs Bank Europe“ ја препознаваат „клучната важноста на регулаторните обврски за известувањата“, тврдејќи дека „целосно“ ги исправиле, како што ги нарекува, „наследените проблеми“,

Банката сѐ уште може да ја оспори одлуката на ECB пред Судот на Европската унија.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.