Една третина од луѓето кои лесно го поминале коронавирусот, симптомите ги чувствуваат со месеци

66

Синдром на долг ковид. Така се нарекува состојбата во која без оглед дали пациентот имал сериозна или лесна клиничка слика, има симптоми кои не поминуваат со месеци по лекувањето на ковид 19.

Никој не е сигурен колкав процент од луѓето биле заразени со вирусот имаат долг ковид, но новото истражувачко писмо објавено во списанието JAMA Network Open открива податоци за тоа.

Истражувачи од Универзитетот во Вашингтон девет месеци следеле 177 пациенти кои биле заразени со вирусот коронавирус. Важно е да не се спомене дека имало 150 пациенти во оваа група кои имале лесна клиничка слика. Откриле дека 30 проценти од испитаниците пријавиле долгорочни симптоми. Најчести беа замор и губење на мирис или вкус. Повеќе од 30 проценти од испитаниците изјавиле дека се чувствуваат полошо. И 14 учесници (8 проценти) – вклучително и 9 лица кои не биле хоспитализирани – пријавиле дека имаат проблеми со извршување на барем една заедничка активност, како што се дневни работи.

Д-р Кристија Сандрок, професор на Медицинскиот факултет УЦ Дејвис во Сакраменто, Калифорнија, ги дели симптомите во неколку категории.

Проблеми како што се болка во градите, отежнато дишење и воспаление на срцето спаѓаат во категоријата кардиоваскуларни.

Болка во градите и отежнато дишење може, во зависност од основната причина, да спаѓаат во респираторната категорија, како и намалена толеранција за вежбање и абнормалности на функцијата на белите дробови.

Осип, опаѓање на косата, па дури и опаѓање на забите спаѓаат во дерматолошката категорија.

Заморот, „маглата“ во главата и конфузијата спаѓаат во когнитивната категорија.

Невролошката категорија вклучува губење на мирис и вкус, нарушување на регулацијата на спиењето, изменето познавање и оштетување на меморијата. Депресијата, вознемиреноста и промената на расположението, објасни тој, спаѓаат во категоријата психијатри.

И бидејќи симптомите се доста различни, процесот на лекување не е секогаш ист.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.