Едно од десет домаќинства во еврозоната инвестирало во криптовалути

Шефицата на Европската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард во врска со криптовалутите има став дека, биткоинот, етерот и другите криптовалути во суштина се безвредни. Според вчерашното предупредување на ЕЦБ, криптовалутите не само што се безвредни, туку претставуваат и ризик за финансиската стабилност, особено ако инвестициите во овој сектор продолжат како во изминатите две години и доколку привлечат финансиски институции.
Во споредба со врвот во ноември минатата година, кога вредноста на пазарот на крипто беше околу 2,9 трилиони долари, таа сега падна на 1,2 трилиони, а многу мали и големи инвеститори завршија во голем дефицит за половина година. Иако ризикот е добро познат на сите, биткоинот и другите криптовалути привлекуваат со можноста за брза заработка, додека многу криптовалути се сметаа за исплатлива инвестиција во време на ниски каматни стапки и зголемена инфлација.
Според извештајот за финансиската стабилност на Европската централна банка, а врз основа на истражување во шест земји, секое десетто домаќинство од еврозоната ги инвестирало своите пари во криптовалути. Поради толку големата изложеност на приватни корисници, но и поради фактот што традиционалниот финансиски сектор покажува интерес за оваа индустрија, ЕУ се залага за регулирање на пазарот, но тоа нема да биде ништо барем уште две години.
Ризикот расте со врската помеѓу криптовалутите и традиционалниот финансиски сектор, предупреди ЕЦБ, велејќи дека изложувањето на банките и другите финансиски институции на криптовалути ќе го зголеми капиталниот ризик, но исто така може да влијае на довербата на инвеститорите и на финансискиот пазар како целина.
Слични предупредувања можевме да прочитаме и во претходните периоди по големиот пад на криптовалутите, но за да може пазарот секој пат да закрепнува, инвеститорите би заборавиле на нив и повторно би почнале да прават големи инвестиции.