Економија

„ЕДС“ на Анѓушев премина во грчка сопственост

„ЕДС“ на Анѓушев премина во грчка сопственост

Кочо Анѓушев, сопственикот на компанијата за продажба на струја ЕДС и Манолис Панајотакис, извршниот директор на Грчкото електростопанство ППЦ потпишаа договор за купопродажба.

Македонската компанија е продадена за 4,8 милиони евра. На договорот претходеле извештаи на двe ревизорски куќи кои ја процениле компанијата на над 5 милиони евра.

-За мене е ова и тажен и среќен ден. Среќен зашто компанијата оди во добри раце а тажен затоа што ја продавам а таа е мое дете, рече Анѓушев пред потпишувањето на договорот.

-Знаеме дека преземаме успешно претпријатие, и сакам да му порачам на Анѓушев дека фирмата ја остава во вистински раце, изјави Панајотакис.

Анѓушев, кој е вицепремиер за економски прашања во македонската влада, беше под притисок на јавноста да се откаже од сопственоста на компанијата трговец со струја за да нема конфликт на интереси.