Египетски суд ослободи двајца синови на поранешниот претседател Хосни Мубарак

Египетски суд денеска ги ослободи двата сина на поранешниот претседател Хосни Мубарак, кој беше разрешен во 2011 година, како и шест други обвинети за финансиски малверзации.

Гамал и Ала Мубарак беа обвинети дека стекнале поголем дел од акциите на неколку банки преку деловни активности што служеле како параван за измама, со што прекршиле закон. Двајцата беа уапсени во септември 2018 година, но беа ослободени со кауција.

Гамал Мубарак, кој беше претседател на политичкиот комитет на партијата за време на времето на неговиот татко, се сметаше за наследник на претседателот во Египет. Неговиот брат Ала не беше во политиката, но беше обвинет дека стекнал богаство благодарение на врските на неговиот татко.

И двајцата веќе беа уапсени во 2011 година по разни обвиненија, но беа ослободени. Во 2015 година двајцата и Мубарак беа осудени на три години затвор за проневера на повеќе од десет милиони евра државни пари. Синовите на Мубарак претходно ја издржаа таа казна.

Роден во 1928 година, Хосни Мубарак беше првиот претседател кој беше соборен за време на бранот улични протести во арапските земји од регионот, движење наречено „Арапска пролет“. Тој беше на власт повеќе од 30 години.