ЕК отвора пат за исплата на 900 милиони евра на Унгарија за предфинансирање

Eвропската комисија во четвртокот го одобри ревидираниот унгарски Национален план за закрепнување и отпорност, кој го вклучува поглавјето REPowerEU, отворајќи го патот за исплата на 900 милиони евра предфинансирање без никакви условувања.

Планот REPowerEU има за цел да ја намали зависноста на земјите-членки од руските фосилни горива и да ја поттикне зелената транзиција. Сите земји-членки мора да го изменат својот национален план за закрепнување и отпорност на пандемијата за да го вклучат REPowerEU.

Комисијата позитивно го оцени изменетиот унгарски национален план, кој сега вреди вкупно 10,4 милијарди, од кои 6,5 милијарди се грантови и 3,9 милијарди заеми. Делот поврзан со REPower изнесува 4,6 милијарди евра. Оценката на Комисијата сега треба да биде потврдена од Советот на ЕУ во рок од четири седмици. Доколку тоа се случи, за Унгарија се отвора пат за предфинансирање во износ од 900 милиони евра.

Предфинансирањето за спроведување на планот не бара исполнување на услови, за разлика од подоцнежното финансирање за кое треба да се спроведат неопходните реформи, во унгарскиот случај тоа пред сѐ значи обезбедување заштита на финансиските интереси на Унијата и зајакнување на независноста на судството.

Кохезионите фондови на ЕУ од седумгодишниот буџет на ЕУ, како и средствата од Механизмот за закрепнување и отпорност, се замрзнати за Унгарија поради спорот меѓу суверенистичката влада во Будимпешта и Брисел кој обвинува за наводна корупција и прекршување на демократските принципи. Унгарскиот премиер Виктор Орбан, кој е во постојан конфликт со Брисел, се закани дека ќе го блокира пакетот помош од 50 милијарди евра за Украина, како и планот за воена помош од 20 милијарди евра.

На прашањето која логика се крие зад денешната одлука на Комисијата откако Орбан се закани дека ќе ги блокира клучните одлуки во ЕУ, ќе започне кампања против Унијата и ќе одржува блиски односи со рускиот претседател Владимир Путин, портпаролот на Комисијата вели дека ова не е отстапка за Орбан за да се одоброволи да се согласи да не ги блокираат клучните одлуки, туку да ја имплементираат регулативата претходно договорена од земјите-членки.

„Не, тоа не е отстапка“, рече портпаролот на Комисијата, Ерик Мамер, додавајќи дека тоа е имплементација на регулативата договорена од земјите-членки за Механизмот за закрепнување и отпорност и за REPowerEU, што не бара исполнување на условите за плаќање. на предфинансирање .

„И логиката зад оваа одлука е потребата итно да се имплементираат целите на REPowerEU, а со оглед на актуелната енергетска криза, да се обезбедат ликвидни средства за Унгарија и другите членки за да можат брзо да започнат со реализација на проекти во рамките на REPowerEU“, додаде Мамер.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.