ЕК предлага сертификатот за вакцинација во ЕУ да важи девет месеци по втората примена доза

Европската комисија (ЕК) предлага да се ажурираат правилата за движење во ЕУ кои беа воведени за справување со ковид-пандемијата. Предлогот на ЕК е сертификатот за вакцинација да важи девет месеци од втората примена доза на вакцината против коронавирусот, а потоа да биде потреба и трета или т.н. „бустер“ доза.

Се предлага важноста на сертификатот да биде девет месеци затоа што се зема предвид препораката на Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ЕЦДЦ) трета доза да се прима шест месеци по ревакцината, па ЕК дава дополнителен период од три месеци за да се адаптираат националните кампањи за вакцинација и со цел да се остави време граѓаните да може да се вакцинираат со третата доза.

На ниво на ЕУ, околу 76 отсто од полнолетната популација е вакцинирана иако помеѓу земјите-членки постојат големи разлики во стапките на имунизација.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.