Еколошка катастрофа во Западна Вирџинија

По незапамтениот студ, што ги окова САД, сега државата Западна Вирџинија доживува еколошка катастрофа. Во девет окрузи е прогласена вонредна состојба поради истекот на отровни материи во реката Елк.

Издадено е забрана за користење на вода од чешма за секакви потреби, поради такавата забрана 300.000 лица остануваат без вода за пиење.

Супстанцата што е истечена во реката, се користи во индустријата за јаглен. Истекувањето се случило во реонот на главниот град на државата Чарлстон.