Екстремните горештини предизвикуваат шумски пожари и во САД и Канада

Европа не е единствениот дел од светот што гори, јави Би-Би-Си.

Интензивни топлотни бранови се чувствуваат низ северна Америка, особено во западниот и јужниот дел на САД. Повеќе од 80 милиони луѓе добија совет од владата да се засолнат од „интензивната“ горештина во регионот.

Шумски пожари се распламтија во текот на изминатите неколку дена во Калифорнија и изгореа огромни делови од шуми. Најголемиот пожар, наречен „Зајчев пожар“, изгоре речиси 8.000 хектари и засега е локализиран само 35 проценти, соопштија локалните власти.

Шумски пожари горат и во Канада, каде што од вчера се активни речиси 900 пожари. Речиси 600 се сметаат дека се вон контрола. Чадот од пожарите се спушта низ североисточниот дел на САД, слично на јуни кога воздухот стана портокалов низ делови од Њујорк.