Еквадор претрпе прекин на струјата низ целата земја

Еквадор доживеа исклучување на национално ниво во средата попладнето по локално време, оставајќи ја нацијата од околу 18 милиони без струја најмалку еден час додека властите работеа на решавање на проблемот, се вели во соопштението на министерот за Јавни работи Роберто Луке на мрежата Х.

„Имаше дефект на далноводот што предизвика каскадно исклучување, така што нема струја на национално ниво“, објави Луке, кој е и вршител на должноста министер за енергетика, без да наведе повеќе детали.

Во април, претседателот на Еквадор, Даниел Нобоа, прогласи вонредна состојба во енергетскиот сектор и најави планирани прекини на струјата. Јужноамериканската земја се бори со суша која влијае на производството на електрична енергија од хидроцентралите.

Прекинот ги изненади Еквадорците, особено жителите на главниот град Кито и корисниците на метрото, запирајќи ги возовите околу 15:20 часот по локално време.

„Поради општ дефект на националниот меѓусебно поврзан електроенергетски систем, функционирањето на метрото Кито е суспендирано додека системите се рестартираат и проверуваат“, објави метро системот на главниот град Кито на мрежата Х.

Електричната енергија беше обновена постепено, од една област во друга, еден час по прекинот на струја, барем во Кито, град со околу три милиони жители, пренесе агенцијата AFP.