ЕП усвои правила за развој на единствен „европски дигитален идентитет“ на граѓаните

Во четвртокот Европскиот парламент ги прифати правилата за развој на единствен дигитален идентитет за граѓаните на ЕУ, слични на оние што ги користат платформите како Google и Apple, кои во иднина би можеле да се користат за идентификување, меѓу другото, за лични документи зачувани во мобилни телефони.

Хрватската европратеничка Романа Јерковиќ (SDP/S&D), која го подготви извештајот и ги водеше преговорите со земјите-членки во име на Парламентот, толкува дека новиот „европски дигитален паричник“ ќе им овозможи на граѓаните и бизнисите дигитално да се идентификуваат за различни цели, од онлајн плаќања за презентација на лични документи во односите со јавната администрација, но и за олеснување на пристапот до здравствените услуги низ Унијата.

Јерковиќ посочува дека ЕУ и Европскиот парламент инсистираат на построга заштита на личните податоци во споредба со сегашните дигитални идентитети на големите интернет платформи како Google. Забележува и дека граѓаните доброволно ќе одлучат дали ќе го користат овој „дигитален паричник“ или ќе продолжат да ги користат обичните „хартиени“ документи.

„Европскиот акт за дигитален идентитет ќе ја забрза дигитализацијата на јавниот сектор и општеството и ќе овозможи безбедна и транспарентна електронска идентификација низ ЕУ. Главната цел на новиот закон е да им го олесни секојдневниот живот на граѓаните на ЕУ, овозможувајќи им полесен пристап до услугите од приватниот и јавниот сектор, како и до нивните права во нивната земја или за време на патување и престој во други земји-членки на ЕУ“, нагласува Јерковиќ.

Во јуни 2021 година, Комисијата предложи европска рамка за дигитален идентитет, која ќе биде достапна за сите граѓани на ЕУ и европските бизниси. Според овој предлог, граѓаните ќе користат напредна апликација, ткн дигитален паричник, можете да го докажете вашиот идентитет и да споделувате електронски документи со еден клик на екранот на вашиот паметен телефон.

Со национален дигитален идентитет, кој ќе биде препознаен низ цела Европа, тие ќе можат да пристапат до услугите на јавниот сектор и онлајн услугите, а големите платформи ќе мора да прифатат употреба на европски паричник за дигитален идентитет доколку корисникот го побара тоа, на пример, да ја докажат својата возраст.

Пратениците во Европскиот парламент ги усвоија правилата за развој на овој „дигитален паричник“ договорени со Советот на ЕУ во четвртокот на пленарната седница во Стразбур со 335 гласа „за“, 190 „против“, додека 31 пратеник беа воздржани.

Извештај за Предлогот за регулатива на Европскиот парламент и Советот за изменување и дополнување на Регулативата (ЕУ) бр. 910/2014 во врска со воспоставувањето на европска рамка за дигитален идентитет го дефинира „Европскиот паричник за дигитален идентитет“ како средство за електронска идентификација што безбедно складира, управува и потврдува податоци за идентитетот (…), за да може да обезбеди нив на барање до „доверливи страни и други корисници на паричникот за европскиот дигитален идентитет и овозможија создавање квалификувани електронски потписи и печати“.

Европските паричници за дигитален идентитет треба да имаат најсовремени безбедносни функции, како што се механизми за шифрирање и складирање податоци на начин само од корисник и дешифриран од корисник и воспоставување шифрирана размена од крај до крај со доверливи страни и други европски паричници за дигитален идентитет, наведува, меѓу другото, Европскиот парламент во образложението на документот.