Еруптираа светите македонски работи ВМРО и Гоце Делчев – доста е понижување и обезличување

1659

Синоќешниот протест на најголемата опозициска партија ВМРО-ДПМНЕ покажа дека оваа партија, заедно со народот, има сили да се спротивстави на обезличувачките политики што ги води актуелната власт предводена од Зоран Заев и СДСМ.

Нормално, предизвикот е голем, затоа што некој со политички игри сака да си го преземе Гоце Делчев како свој револуционер и јунак, подмолно користејќи ги инструментите на Европската унија, односно нивна вулгаризација и балканизација, само затоа што станал член на ова семејство пред нас.

Имајќи ги предив заложбите на Гоце Делчев – „Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите”, тогаш очигледна е некултурата на приграбување и распродавање. Исто така тој нагласил дека не треба да чекаме помош за слободата на Македонија, оти тие сакаат да ја распарчат. Многу чисто и јасно кажано кој бил и за што се залагал. Во таа насока било и револуционерното движење.

Така што протестот за поддршка на Македонија за членство во ЕУ и зачувавње на постулатите на Гоце Делчев се совпаѓаат со желбите на повеќе македонски револуционери, дисиденти и политичари во поново време и, пред се’, народот.

Енергијата што јо вдахнаа илијадниците грла значи дека ВМРО-ДПМНЕ доби поддршка од народот, а за возврат да не прави отстапки со вредностите кои го обезличуваат и обезименуваат, односно да се стави крај на понижувањата.

ВМРО-ДПМНЕ покажа дека е силна партија, бидејќи за 10-тина дена направи три протести, а вчерашниот беше кулминација со голема енергија. Иако пред еден месец минимално ги загуби изборите, оваа партија покажува дека станува сериозна и голема закана за власта и покрај вантрешните игри на поединци.

На протестот беше нагласено дека Делчев е црвената линија на нашето достоинство и идентитет и затоа што Делчев е Македонија и столбот на нашето постоење како народ.

Етикетите дека патриотизмот значи некаква демоде политика и заостанатост во минатото и дека тоа е популизам и некаква анти-ЕУ позиција, се само оправдување на зависност од власт без трошка достоинство, а подложно на нечесни работи.

Кажаните зборови се обврска без порекнување за водечката опозициска партија, а опомена за владеачката дека треба се врати на достоинството, оти достоинствени луѓе може да бидат рамноправни на масата со лидерите на ЕУ. Се’ друго е подигрување и исмевање.

Доста е веќе од глупаво трошење на енергијата, односно да го губиме она што го имаме, а потоа да докажуваме дека тоа е наше или дека тоа сме ние, наместо да покажуваме дека имаме многу вредности и достојни Македонци за големи дела. Затоа колку се цениш, толку ќе те ценат и другите.

Еден полски политичар рече дека не треба да се прифаќаат сите барања на ЕУ, туку да ги наметнете и своите, како негово искуство од преговорите за членство на неговата земја.

Затоа, ние сме на потег, да не чекаме некој друг да го повлече за нас.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.