Еруптираше вулкан на Камчатка, предупредување за можна закана за воздушниот сообраќај

Вулканот Шивелуч на полуостровот Камчатка на далечниот исток на Русија еруптираше рано изутринава, исфрлајќи облак од пепел висок 10 километри, што претставува зголемена закана за воздушниот сообраќај, соопшти тимот за одговор на вулканска ерупција на Камчатка (КВЕРТ).

Тимот издаде црвен аларм истакнувајќи дека „голем облак од пепел“ се движи западно од вулканот и дека во секое време може да се случи експлозија со исфрлање пепел до височина од 15 километри.

„Тековната активност може да влијае на меѓународните летови и авионите што летаат на пониски височини“, се вели во извештајот.

Локалните власти ги затворија училиштата и им наредија на жителите на околните села да останат во затворени простории бидејќи облакот од пепел може да се прошири на десетици километри околу вулканот, рече шеф на општинскиот регион Уст-Камчатски Олег Бондаренко во објава на Телеграм.

Еден од најголемите и најактивните вулкани во Камчатка, Шивелуч имаl околу 60 значајни ерупции во последните 10.000 години, а последната голема се случи во 2007 година.

Бондаренко рече дека вулканот еруптирал во 6:31 часот по локално време, а облакот се проширил во селата оддалечени повеќе од 70 километри.

– На жителите им се препорачува да останат дома и да избегнуваат непотребни патувања, нагласи тој.