ЕСЧП ja усвои жалбата на Украина против Русија

133

Европскиот суд за човекови права ја прифати жалбата на Украина, која ја обвинува Русија за кршењето на членот 33 од Европската конвенција за правата на човекот. Ова е наведено во соопштението на прес-службата на ЕСЧП, пренесе „ИТАР-ТАСС“.

Судот ги повика и двете страни да се воздржат од какви било активности што можат да повлечат по себе повреда на правата и слободите на човекот, се истакнува во соопштението.

Во него се вели дека во согласност со 39-та точка од Регулативата на ЕСЧП за привремени мерки, Владата на Русија треба да се воздржи од чекори кои можат да претставуваат закана за животот и здравјето на цивилното население на територијата на Украина.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.