Естонија не може повеќе да прифаќа украински бегалци

Естонија нема да може да се справи со евентуалниот нов прилив на бегалци од Украина и очекува другите земји на ЕУ, како Финска, да ги сместат, изјави премиерката Каја Калас. Талин веќе има пробен договор со Хелсинки за ова прашање, изјави таа во вторникот во интервју за радио.

Калас изрази гордост за великодушноста што нејзината нација ја покажа кон Украинците од почетокот на конфликтот со Русија, но додаде: „сè има своја граница, и штом веќе не можеме да прифаќаме луѓе бидејќи останавме без станови и работни места, тогаш другите ќе направат повеќе“.

„Разговаравме со Финска за фактот дека повеќе не можеме да им помагаме на бегалците од Украина, а Финците рекоа дека можат да примат повеќе луѓе“, додаде Калас. Според тоа, естонските власти ќе им кажат на пристигнатите Украинци дека треба да се преселат во други држави, вклучувајќи ја и Финска.

Естонија досега не беше сведок на пораст на нови пристигнувања и покрај влошената ситуација во Украина, изјави премиерот. Владата му дава помош на Киев „да создаде услови за живот таму, за луѓето да не си заминат“, рече таа.

Некои естонски официјални лица претходно изразија загриженост за можноста за нов бран украински бегалци. Министерот за надворешни работи Урмас Реинсалу повика на воспоставување гранични контроли во Шенген зоната за да може владата подобро да разбере колку Украинци престојуваат во Естонија наместо да транзитираат во други нации.

„Над 100.000 украински државјани влегле во Украина, а ние треба да знаеме точно каде се тие луѓе и да ги провериме пристигнувањата и заминувањата“, рече тој во октомври.

Според министерот, околу 20.000 Украинци, кои изјавиле дека имаат намера да останат во Естонија, никогаш не добиле статус на бегалци, „и не знаеме дали тие 50.000 или повеќе луѓе… се тука или заминале“.

Министерот за внатрешни работи, Лаури Ланеметс, ја критикуваше идејата на Реинсалу, наведувајќи ги трошоците и работната сила потребни за нејзино спроведување.