Јетон Акику: Тоа што сум зет на Невзат Бејта не ми помогна да станам директор на АЕК

Јетон Акику, директорот на Агенцијата за електронски комуникации, во денешноито интервју за РСЕ вели дека тоа што му е зет на поранешниот функционер на ДУИ, Невзат Бејта, не било пресудно да стане прв човек на ова регулаторно тело.

– Директор не станав со унапредување, имаше оглас на кој што конкурирав. Двајца конкуриравме, во тој оглас комисијата која што е надлежна за избор на директор одлучи јас да бидам директор, гласи објаснувањето на Акику.

Тој на оваа позиција дошол како претходен раководител на финансиското одделение во АЕК, а за неговата политичка позадина вели дека „таа не би требало да игра никаква улога и дека не верува дека има врска со тоа“.

Десетона вработени од 120 во АЕК се сопруги на поранешни и актуелни функционери и политички фаци како Кирил Божиновски, Мартин Протуѓер, Бујар Османи, Латас, ќерката на поранешен претседател на Уставен суд, како и син на поранешната директорка на здравствен инспекторат.

– Тие вработувања се постари што ги спомнуваш, не можам да кажам, ама во принцип вработувањето, по мое знаење, нити еден не е вработен со прекршување на било која од законските процедури, вели првиот човек на АЕК и додава дека „сепак сме мала држава и дека најверојатно во секоја институција би имал некој вработен што има некоја релација со некој функционер“.