ЕУ денеска ја носи конечната одлука за кандидатскиот статус на БиХ

Шефовите на земјите членки на Европската унија денеска на самит во Брисел ќе го дадат последниот збор за кандидатскиот статус на БиХ и почетокот на пристапните преговори на оваа земја со ЕУ.

Еврокомесарот за проширување и соседска политика, Оливер Вархеји, пред два дена изјави дека не очекува никакви проблеми при донесувањето на денешната конечна одлука за статусот на БиХ.

Босна и Херцеговина аплицираше за членство во ЕУ уште во 2016 година, а сега, речиси седум години подоцна, очекува едногласна поддршка од 27 земји-членки, потсетува Фена.

Доколку БиХ добие статус на земја-кандидат, од властите сепак ќе се бара да спроведат 14 приоритети, меѓу кои се изборите во согласност со европските стандарди, обезбедување резултати од работата на сите нивоа на механизмот за координација и подобрување на институционалната рамка, вклучително и уставните реформи. .

Има услов и за подобрување на функционирањето на судството, зајакнување на борбата против корупцијата и организираниот криминал и воспоставување ефикасна координација на граничното управување, зајакнување на заштитата на човековите права, гарантирање на слободата на изразување и медиумите, подобрување на заштитата на ранливите категории на општеството и обезбедување на завршување на реформите во јавната администрација.

Првиот видлив ефект од процесот на европска интеграција за граѓаните на БиХ беше воведувањето на безвизен режим за оние со биометриски пасоши на 15 декември 2010 година, по потпишувањето на Спогодбата за стабилизација и асоцијација (ДСА) на 16 јуни 2008 година во Луксембург.