ЕУ не го храни, туку го јаде светот на штета на околината, осудува WWF

Европската унија увезува повеќе храна отколку што извесува на штера на природната средина, покажува новиот извештај на организацацијата за заштите на природата WWF.

„ЕУ троши повеќе од својот чесен удел, а моментално високот ниво на производство на грана е можен о само благодарејќи на големиот увоз на ресурси“, објави WWF во престатувањето на новиот извештај.

Европската унија „береше милијарди“ од светската трговија со земјоделско-прехранбените производи, меѓутоа вишокот криеше „многу непријатни вистини“, изјави главниот автор на извештајот Хабиер Руиз.

„Наместо светска житница, ЕУ всушност е светска трговија со мешовите стока од висок квалитет, којашто извезува производи наменети првенствено за богатите потрошувачи, а високото ниво на производство се постигнува со неодржливи внесувања, увозот и расипничкото трошење на земјитештето. Трговијата на ЕУ толку ги поскапува сметките за потребите на општеството и природната средина, што практички го јадеме светот“ додава Руиз.

Извештајот утврдил дека многу од увозот на храна во ЕУ и домашното производство е темелно неодржливо, бидејќи ги подјадува проридните ресурси, го покренува глобалното крчење на шумите и ги исцрпува рибните фондови.

Дури 40 отсто од храната произведена во ЕУ никогаш не се консумира, додека ЕУ и натам е е вториот според големината увозник на прехранбени производи во светот кои се поврзауваат со крчењето на тропските шуми.

Извештајот покажал дека потрошувачите сакаат промени: тројца од пет Европејци сакаат да јадат поодржливо, а тројца од четворица сакат законодавството на ЕУ да осигура дека сите производи коишто се продаваат во ЕУ не поттикнуваат губење на биолошката разновидсност.

„Евопската комисија повеќе не може да го избегнува започнувањето на решителните мердки за решавањето на еколошките и општествените влијанија на нашата потрошувачка на храната. Сега е време да се позанимаваме со длабоко вкоренетите проблеми во самата суштина на начинот на кој ја произведуваме и ја консумираме храната“, истакнува Руиз.