ЕУ не постигна договор за прашањето со емигрантите

100

Министрите за внатрешни работи на Европската унија не успеаја да постигнат договор за прашањето за десетиците илјади мигранти кои секоја година се обидуваат да влезат во Европа преку Средоземното Море.

Италија побара и други држави рамномерно да преземат товар за мигрантите. Разговорите за тоа лидерите во ЕУ ќе ги продолжат на 25 и 26 јуни.

– Денеска постигнавме напредок, но далеку сме од договор. Зборовите не се доволни, изјави Димитрис Аврамопулос, комесар на ЕУ задолжен за миграции.

Министрите не донесоа одлука да се спроведе предлог на ЕК за квоти за разместување 40.000 баратели на азил кои се во Европа и да се преместат 20.000 Сиријци кои живеат во кампови вон Европа.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.