ЕУ троши милиони за промовирање на јадење инсекти

Европската унија обезбедува финансирање од 8,68 милиони евра за програмата Sustainable Insect CHAIN ​​(SUSINCHAIN), која има за цел да користи инсекти за да ѝ обезбеди на Европа нови извори на протеини и за добиточна храна и за човечка храна. Преку различни мерки проектот би го обезбедил тоа до 2025 година, 20 отсто од животинските протеини треба да се заменат со протеини од инсекти во човечката храна и 10 отсто во добиточната храна.

Преку проектот веќе се објавени неколку публикации. Европската комисија, заедно со левичарските мејнстрим медиуми, неодамна почна да ја пропагира идејата дека Европејците треба да научат да јадат бубачки. За да се поддржи овој наратив, исто така се објавени голем број студии во рамките на проектот SUSINCHAIN. Многу научни публикации се занимаваат со начините на масовно производство на инсекти и нивната употреба како храна за луѓето и како добиточна храна.

Всушност, Европската унија на прво место препорачува јадење инсекти бидејќи тие се одличен извор на протеини и еколошкиот отпечаток на одгледувањето инсекти е многу помал од оној на конвенционалната прехранбена индустрија, особено месната индустрија. Исто така, ги промовира придобивките од јадењето инсекти преку EIT Food, организација на ЕУ.

Во неодамнешниот напис на веб-страницата на организацијата, тие прашуваат зошто Европејците не сакаат да јадат инсекти. Од организацијата велат, 37 отсто од анкетираните Европејци изјавиле дека би биле отворени за храна базирана на инсекти, додека многумина мислеле дека би било небезбедно да се консумираат инсекти.

Што се однесува до безбедноста на потрошувачката на инсекти, организацијата само го спомна фактот дека над 2 милијарди луѓе веќе следат диета базирана на инсекти.

Написот, сепак, нагласува дека инсектите навистина можат да бидат еколошки и здрави алтернативи на обичното месо, бидејќи можат да обезбедат висококвалитетни протеини и хранливи материи за луѓето и животните. Тие се исто така богати со влакна и микронутриенти како бакар, железо и магнезиум. Сепак, постои ризик, кој се крие некаде во средината на статијата:

Алергијата од инсекти варира во голема мера во зависност од видот што се консумира, што значи дека нивното јадење претставува зголемен ризик за одредени луѓе.

Организацијата, исто така, пишува дека производството и консумирањето инсекти како храна се смета за исклучително ефикасно, благодарение на нивната висока ефикасност на конверзија на добиточната храна. Во просек, инсектите можат да претворат 2 кг храна во 1 кг маса на инсекти, додека на добитокот им треба приближно 8 кг храна за да произведе 1 кг зголемување на телесната тежина. Во комбинација со фактори како што се потребните ресурси за земјоделство и производствени аранжмани, тоа значи дека емисиите на стакленички гасови од повеќето инсекти се значително помали отколку во случајот со конвенционалното сточарство.

Меѓутоа, не само Европската унија ја гледа потрошувачката на инсекти како начин кон иднината. Бил Гејтс, еден од највлијателните луѓе во светот е исто така меѓу поддржувачите на оваа диета. Преку неговата фондација, тој потроши милиони за промовирање и финансирање технологии за одржливо производство на инсекти. Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс пишува дека проектот – финансиран од околу 2,2 милиони долари – започна во август 2021 година, не многу пред ЕУ да прифати употреба на инсекти како храна.  Главната целна област на проектот е Централна и Источна Африка, каде што планираат да основаат одржлива фабрика за производство на инсекти во рок од 34 месеци.