Еве колку се независни новинарите на СДСМ – водат заеднички бизнис со функционери од СДСМ

Опозициската новинарка Оливера Трајковска и претседателката на градската организација на СДСМ и поранешен советник во Град Скопј, Софија Kуновска, се бизнис-ортачки, покажаа информациите од скандалот кој во јанаури минатата година го објави весникот ДНЕВНИК.

-Имено новинарката и политичарката имаат заедничка фирма, „Медиарт“ ДОО Скопје и тоа регистрирана уште во 2005 година. Управител на фирмата е Трајковска. Седиштето на фирмата е на улицата Христо Смирненски, бр. 54/2-24, во Скопје, пишуваше Дневник.

Дел од јавноста тогаш коментираше дека ова е прв случај во Македонија, а сигурно и пошироко, каде што е официјално и бесрамно еден новинар да има заедничка фирма со еден политичар, коментирајќи дека заедничката фирма на Трајковска и Куновска е скандал од врвни размери.

Кој од јавноста после ова ќе поверува дека Трајковска во своите опсервации и анализи не трпи влијание од тоа што има заеднички интерес со Куновска? Кој ќе поверува дека е независна?

На времето екс министерот на МВР Томислав Чокревски велеше “политичарите и новинарите се во административен брак”, но никој не веруваше.

Сега гледаме дека тоа било вистина, а овој случај е најголема потврда за тоа. Во Македонија СДСМ има новинари со кои основа заеднички фирми. Останува нејасно за каква слобода на новинарите зборува СДСМ, кога ова е класичен случај на мегазависност.

Секој напад на Трајковска во нејзините емисии упатени кон Владата не се ништо друго туку обид да се наштети на Владата и да се направи пат за власт на СДСМ и за нејзината бизнис партнерка Куновска. Можеби Трајковска размислува дека со Куновска на власт, нивната фирма ќе има можност за повеќе бизнис?, пишува „Курир“.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.