Еврејските групи незадоволни од третманот на Светското првенство во Катар

Само неколку дена по обвиненијата за продажба на алкохол на Светското првенство во Катар, се тврди дека катарските власти се повлекле од плановите да дозволат подготовка и продажба на кошер храна во шпорет, како и дека ги забраниле местата за богослужба на Евреите.

Над 10.000 Евреи се очекува да пристигнат во Катар во текот на Светското првенство на ФИФА, но според The Jerusalem Post, следбениците на јудаизмот ќе се соочат со тешка борба да ги следат принципите на нивната вера во текот на турнирот.

„Ни беше ветено дека ќе ни биде дозволено да создадеме простори за молитва со цел религиозните Евреи кои дојдоа да ги гледаат игрите да имаат место за молитва“, публикацијата цитираше неименуван претставник на еврејска организација.

„Неодамна ни беше кажано дека ги забраниле местата за богослужба на Евреите бидејќи не можат да ги обезбедуваат“.

Исто така, се тврдеше дека Евреите нема да можат да купат зготвена кошер храна за време на турнирот и покрај претходните тврдења дека таа ќе биде достапна за посетителите.

Многу Евреи ги почитуваат правилата во еврејската вера кои наложуваат како храната треба да се подготвува и да се смета за погодна за конзумирање, при што се бара специјално обучено лице познато како Шоче да го надгледува колењето на животните.

„Им беше ветено дека ќе можат да готват кошер храна, вклучително и кошер месо, но во моментот им беше дозволено да продаваат само ладни сендвичи со ѓеврек“, додаде изворот за The Jerusalem Post.

„Нема кошер храна, нема шабат оброци и нема јавни молитвени простории“, рече друг.

„Тие рекоа дека ќе ја одделат религијата од спортот, па како тоа големиот Катар не знае како да ги обезбеди еврејските верници? додаде изворот.

Светското првенство на ФИФА во Катар, кое официјално започна во неделата, беше придружено со обвинувања за корупција, како и со согледани злоупотреби на работниците мигранти и дискриминација на ЛГБТК поединците.

Катарските власти постојано изјавуваа дека сите ќе бидат добредојдени на фудбалската ревија и негираа многу од тврдењата изнесени против земјата.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.