Европа е на пат да стане зависна од кинеските батерии како што беше од рускиот гас

Европската унија би можела да стане исто толку зависна од Кина за литиум-јонски батерии и до 2030 година како што беше зависна од Русија за енергија пред војната во Украина, освен ако не преземе силни мерки, се тврди во документ до кој дошол Ројтерс.

Во документот стои дека поради наизменичната природа на обновливите извори на енергија како што се сончевата енергија или ветерот, на Европа ќе ѝ требаат начини за складирање на енергија за да ја постигне својата цел за нето-нула емисии на јаглерод диоксид до 2050 година.

„Ова до небо ќе ја зголеми нашата побарувачка за литиум-јонски батерии, горивни ќелии и електролизери, што се очекува да се зголеми меѓу 10 и 30 пати во наредните години“, се вели во трудот, подготвен од шпанското претседателство со ЕУ.

Документот е подготвен за лидерите на ЕУ и ќе биде разгледуван на состанокот во Гранада на 5 октомври. Лидерите ќе зборуваат за тоа како да се намали ризикот Европа да стане зависна од Кина, но и за потребата пазарот да се прошири кон Африка и кон Латинска Америка.

И покрај тоа што ЕУ има силна позиција во средната и монтажната фаза на производство на електролизери, со повеќе од 50% удел на глобалниот пазар, Унијата во голема мера се потпира на Кина за горивни ќелии и литиум-јонски батерии клучни за електричните возила.

Литиум-јонските батерии и горивни ќелии не беа единствената област на ранливост на ЕУ, се вели во документот на шпанското претседателство.

„Слично сценарио може да се развие во дигитално-технолошкиот простор“, се вели во документот.

„Прогнозите сугерираат дека побарувачката за дигитални уреди како што се сензори, дронови, сервери за податоци, опрема за складирање и мрежи за пренос на податоци нагло ќе се зголеми во оваа деценија. ЕУ има релативно силна позиција во второто, но покажува значителни слабости во другите области“, се вели во извештајот.

До 2030 година, оваа странска зависност може сериозно да ги попречи придобивките од продуктивноста што итно ги бараат европската индустрија и услужниот сектор и може да ја попречи модернизацијата на земјоделските системи суштински за справување со климатските промени, се вели во извештајот.

Пред војната во Украина, во 2021 година, ЕУ снабдила 40 од вкупната потрошувачка со гас од Русија, односно 27 отсто од увозот на нафта и 46 отсто од увозот на јаглен, сугерираат податоците на Европската комисија.

Во моментов, Европа се соочува со ценовен шок и зголемени каматни стапки како одговор на енергетската криза поради војната во Украина.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.