Европска комисија: Нема барања за враќање на визите

128

Европската комисија соопшти дека од земјите членки на Европската унија засега немаaт посебни барања за враќање на визниот режим за земјите од западен Балкан.

Механизмот за можно итно враќање на визниот режим, на шест месеци, за земјите од западен Балкан, стапува на сила од денеска.

Претходно, повеќе членки на ЕУ искажале загриженост поради приливот на „лажни азилатни“ или државјани од земјите на западен Балкан, кои на други начини ја злоупотребуваат можноста без визи да останат до три месеци во шенгенската зона на ЕУ.

 

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.