Европската централна банка размислува за воведување на дигитално евро

56

Европската централна банка (ЕЦБ) размислува за воведување на дигиталното евро и планира да ја тестира идејата со пилот-проект почнувајќи од средината на октомври.

„Европејците сè повеќе се свртуваат кон дигитално трошење, заштеди и инвестиции“, рече во петокот претседателката на ЕЦБ, Кристин Лагард.

„Нашата улога е да обезбедиме доверба во парите. Ова значи да се испита дали еврото одговара на дигиталната ера. Треба да бидеме подготвени да го лансираме дигиталното евро, доколку е потребно “, рече директорот на централната монетарна институција во еврозоната.

Според планот на ЕЦБ, дигиталното евро би било слично на биткоинот, но за разлика од другите крипто-валути, тоа ќе го надгледува централната банка.

Дигиталните валути користат блокчејн технологија или големи датотеки со податоци за трансакции. И, дигиталното евро би се засновало на таа технологија и би се користело во интернет-трансакции.

Дигиталната верзија на заедничката европска валута ќе биде достапна за сите граѓани и компании во еврозоната, соопшти ЕЦБ, додавајќи дека таа ќе биде „слична на банкнотите, но во дигитална форма“.

ЕЦБ го замисли дигиталното евро како додаток на готовина, а не како замена.

Се планира дискусија за идејата со граѓани, академици, финансискиот сектор и владите за да се проценат нивните потреби.

Јавната консултација и фазата на судење ќе започнат на 12 октомври, објави ЕЦБ.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.