Eвропската комисија предлага своја криптовалута – дигитално евро!

Европската комисија денеска презентираше предлог за воведување дигитално евро, ветувајќи целосна приватност, пренесува Јуронујз.

Дигиталните валути станаа сè попопуларни во текот на изминатите неколку години откако криптовалутите како Биткоин влегоа во мејнстримот. Но, за разлика од Биткоин, дигиталното евро би било дигитална валута на Централната банка (CBDC), во суштина електронска готовина.

Целта би била да им се обезбеди на потрошувачите алтернативно решение за плаќање низ цела Европа, покрај опциите што постојат денес, велат од Комисијата.

– Со дигиталното евро луѓето ќе можат да плаќаат со јавни пари. Што е најважно, тие ќе можат да плаќаат и онлајн и офлајн. Ако имате надополнет дигитален паричник во евра на вашиот телефон или друг уред, тоа ќе биде исто како да имате монети и сметки во џебот. Ќе можете да платите исто толку лесно. Не треба ни да имате интернет конекција – рече извршниот потпретседател на Комисијата Валдис Домбровскис на прес-конференција.

Тој додаде дека „тоа ќе биде законско средство за плаќање, со поддршка на Европската централна банка, така што ќе биде универзално прифатено во целата еврозона“.

Предлогот веќе се соочи со различни критики поради загриженоста за приватноста од луѓето или од комерцијалните банки за потенцијалното управување со банките што извршната власт на ЕУ се обиде да ја ублажи со нагласување дека ќе има заштитни мерки.

– Личните податоци би биле целосно заштитени. Банките, па дури ни ЕЦБ, нема да ги видат или да можат да ги следат личните информации или податоци на луѓето. Офлајн плаќањата би понудиле слично ниво на приватност како готовината денес – рече Домбровскис пред новинарите.

Конечниот закон мора да го поддржат сите 27 земји-членки на ЕУ и Европскиот парламент. ЕЦБ се очекува да му даде зелено светло на дигиталното евро во октомври за да може да биде воведено во 2027 година.