Еврозоната следните месеци ќе влезе во рецесија

24

Еврозоната во следните месеци ќе влезе во рецесија, производството во првиот квартал од годинава е намалено за 2,3 отсто, а тој процент кон крајот на вториот квартал може да изнесува 10,5 отсто, прогнозираат експертите.

Во соработка со германскиот Институт за економски истражувања и Швајцарскиот економски институт, објавен е извештај за предвидувањата во економијата на еврозоната.

Во извештајот се наведува дека економијата на еврозоната ќе влезе во „рецесија“ во следните месеци, а се очекува производството во првиот квартал од годинава да се намали за 2,3 отсто, а во вториот за 10,5 отсто.

Предвидувањето на третиот квартал е дека тогаш регионалната економија ќе закрепне и ќе оствари раст од 8,7 отсто.

Во извештајот е наведено дека епидемијата на коронавирус предизвикала „невиден шок“ за глобалната економија, а проценката е дека во индустриското производство ќе дојде до голема нестабилност.

Индустриското производство во регионот падна за 4,4 проценти во првиот квартал, а очекувањата се дека овој пад би можел да достигне дури 18 проценти во вториот квартал.

Во третиот квартал се очекува пораст од 19 проценти.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.