Федералните резерви на САД повторно остро ја зголемија каматната стапка

Интензивирајќи ја својата борба против хронично високата инфлација, Федералните резерви на САД во средата ја зголемија основната каматна стапка за значителни три четвртини од поен трет пат по ред, агресивно темпо што го зголемува ризикот од евентуална рецесија.

Потегот на Банката на федерални резерви ја зголеми нејзината референтна краткорочна стапка, која влијае на многу потрошувачки и деловни заеми, на опсег од 3% до 3,25%, највисоко ниво од почетокот на 2008 година. Креаторите на политиката, исто така, сигнализираа дека до почетокот на 2023 година, тие очекуваат да имаат дополнително зголемување на стапките многу повисоко отколку што беа проектирани во јуни.

Акцијата на централната банка уследи по владиниот извештај минатата недела кој покажа дека високите трошоци се шират пошироко низ економијата, при што скоковите на цените за кириите и другите услуги се влошија, иако некои претходни двигатели на инфлацијата, како што се цените на бензинот, се намалија. Со зголемување на стапките на задолжување, ФЕД го поскапи земањето хипотека или заем за автомобил или бизнис. Потрошувачите и бизнисите тогаш веројатно позајмуваат и трошат помалку, заладувајќи ја економијата и забавувајќи ја инфлацијата.

Претставниците на ФЕД рекоа дека бараат „меко приземјување“, со кое ќе успеат да го забават растот доволно за да ја скротат инфлацијата, но не толку за да предизвикаат рецесија. Сепак, економистите сѐ повеќе велат дека мислат дека наглото зголемување на каматните стапки на ФЕД ќе доведе, со текот на времето, до намалување на работните места, зголемување на невработеноста и целосна рецесија кон крајот на оваа година или почетокот на следната година.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.