ФИФА отвори канцеларии во Мајами

Управното тело на светскиот фудбал ФИФА отвори канцеларии во Мајами за да помогне во организацијата на Светското првенство во 2026 година, кое ќе се одржи во САД, Канада и Мексико.

Овие канцеларии сега ќе преземат поголема улога со постојан прилив на персонал кој работи во четири различни оддели, а правните оддели заедно со судските тела на организацијата, исто така, ќе се преселат на Флорида.

Персоналот на ФИФА добил информација за потегот на раководството преку е-пошта во вторникот, според AFP, а портпаролот на ФИФА потврдил дека персоналот се преселил во Мајами.

„ФИФА е глобално раководно тело и некои одделенија се информирани за планираното преселување во нова постојана канцеларија во Мајами. Ова е во согласност со глобалната визија на организацијата која има 211 асоцијации членки. Имаме нови канцеларии во Мајами и Сингапур , покрај нашата канцеларија во Париз и канцелариите за регионален развој ширум светот, а седиштето останува во Цирих“, изјави портпаролот за AFP.

Мајами се смета за стратешка локација за ФИФА во светлината на следното Светско првенство, со оглед на неговата близина до 41-та конфедерација членка во регионот КОНКАКАФ, кој ја покрива Северна и Централна Америка и Карибите, и добрата поврзаност со Јужна Америка.

Покрај Светското првенство, САД ќе бидат домаќини и на проширеното Светско клупско првенство во 2025 година.