Физер може да побара употреба на итни вакцини против ковид во ноември

Извршниот директор на американската фармацевтска компанија Физер, Алберт Бурла, во отвореното писмо во петокот рече дека фармацевтскиот гигант може да побара овластување за итна употреба за вакцината против коронавирус во САД кон крајот на ноември, доколку добие позитивни податоци од клиничките испитувања.

Бурла истакна дека вакцината мора да ги задоволува критериумите за ефикасност и безбедност, како и „доставување на податоци за производството што го демонстрира квалитетот и конзистентноста на вакцината што ќе се произведе“ пред компанијата да може да ја одобри употребата во итни случаи заедно со американската храна и администрација на лекови (ФДА).

Минатата недела, Физер и нејзиниот партнер за вакцинирање БиоНтех објавија дека Европската агенција за лекови (ЕМА) ќе започне со испитување на нивниот кандидат за вакцини против Ковид-19 по „поттикнување на прелиминарните резултати од претклиничките и рани фази од клиничките испитувања“.