ФОТО: Библиотеката на Тито прогласена за културно наследство

Народната библиотека на Србија минатиот месец донела одлука Библиотеката на Јосип Броз Тито да се прогласи за културно наследство од големо значење. Овој статус го стекна благодарение на својата културна, научна и историска вредност.

ex libris, autor Đordje Andrejevic Kun

Бројни вредни дела и значаен фонд, кои што се наоѓаат во Библиотеката се дел не само од југословенското, туку и од светското културно наследство.

Bibliteka Josipa Broza - Rezidencija u Užickoj 15

Оваа богата Библиотека има 11.162 наслови и околу 15.000 книги. Фондот е тематски различен и опфатени се дела од областа на историјата, уметноста, книжевноста, белетристиката, филозофијата, религијата, политиката.

Во Библиотеката може да се сретнат и стари и ретки книги, енциклопедии, речници, лексикони.