(ФОТО) Гоце Делчев ‘му пиша’ на Пендаровски

По бурните реакции на јавноста откако македонскиот претседателот Стево Пендаровски во една телевизиска емисија изјави дека македонскиот револуционер Гоце Делчев се декларирал како Бугарин, јавноста покрај тоа што не доби извинување, доби писмо од Гоце Делчев напишано во 1895-та година.

Станува збор за писмо на Делчев од октомври 1895 година напишано додека престојувал во Штип до Еврем Каранов, а објавено во Зборникот за сеќавата на големото македонско востание „Илинден 1093 – 1926“, издадено во Софија во 1926 година од Македонското студентско друштво „Вардар“, во кое се изложени ставовите и размислувањата на револуционерот за самобитноста на Македонија и македонскиот народ,

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.