ФОТО: Граѓаните се збогуваат со Мандела

Полицајци на мотоцикли ја придружуваат поворката која тргна од воената болница во Преторија на зградата на Унијата, која порано била симбол  на расистичката бела власт. Кога Мендела ја презеде функцијата во 1994 година, тој ја превзема таа зграда и поради тоа таму и ден денеска е сместено седиштето на власта во Јужноафриканската република.

Foto: Beta, AP

 

Жителите на Преторија излегоа на улиците и ја пречекаат поворката со пеење песни од времето на борбата против апартхејдот. Тие му се поклонија на Мандела или Мадиба како шо тие го нарекуваа.

Foto: Beta, AP

 

Војниците ќе го внесат  ковчегот со телото во Мандела во специјална просторија во зградата на Унијата, која  претседателот Џејкоб Зума нареди да се подготви во вторникот, веднаш по смртта на Мандела.

 

Foto: Beta, AP

Денеска се очекува и неговите роднини и семејство да чекорат со поговорката, но е забрането снимање.

Ковчегот со телото на Мандела во сабота со авион ќе биде однесено во местото Куна, источно од провинцијата Кејп каде порасна најголемиот и најпожртвуваниот борец за човекови права и слобода на својот народ. Таму тој ќе биде закопан во недела.