ФОТО: Тажна приказна за езерото кое исчезнува

89

Иранското езеро Урмиа во текот на последните десет години толку многу пресушило што едвај се забележуваат контурите на едно од некогаш најголемите солени езера на светот.

Beta/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Веќе со години нивото на солената вода на ова езеро драстично се намалува, па денес во близина на истоимениот град можат да се видат напуштени пространства кои порано биле покриени од водениот сјај.

Beta/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Научниците проценуваат дека Урмиа изгубила дури 80 отсто до својата водена површина.

Beta/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Сместено на 40-тина километри од границата со Турција, ова иранско богатство било центарот на богатата покраина со која доминирал овој град.

Beta/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Beta/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Beta/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Beta/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Beta/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.