ФОТО| Во Шпанија откриена палеолитска уметност стара 24.000 години

Археолозите од британски универзитет открија големо место на палеолитска пештерска уметност на источниот брег на Шпанија, со приказ на коњи, елени и диви бикови.

Повеќе од сто древни слики и гравури, за кои се смета дека се стари најмалку 24.000 години, се откриени во пештерата Кова Донес или Куева Донес длабока 500 метри во Миљарес, недалеку од Валенсија.

Иако локацијата му е добро позната на локалното население и на планинарите, сликите останале неоткриени сѐ додека не беа откриени од истражувачите од универзитетите во Сарагоса и Аликанте, кои соработуваат со Универзитетот во Саутемптон.

Аитор Руиз-Редондо, виш предавач по праисторија во Сарагоса и Саутемптон, вели „Кога го видовме првиот насликан изумрен бик, веднаш сфативме дека е важен“. „Иако Шпанија е земја со најголем број палеолитска пештерска уметност, повеќето од нив се концентрирани во северна Шпанија. Источна Иберија е областа каде што досега се документирани неколку од овие локалитети“.

Научниците документираа повеќе од стотина мотиви за нивното истражување, кое беше објавено во списанието Antiquity, со најмалку 19 потврдени прикази на животни, многу од нив направени од глина, што е невообичаено.

Тие веруваат дека откритието е најважното палеолитско уметничко место на пештерата што е пронајдено во регион со најголем број на мотиви откриени во Европа од Атксура (Бизкаја) во 2015 година.

„Животните и знаците беа прикажани со едноставно влечење на прстите и дланките покриени со глина по ѕидовите“, рече Руиз-Редондо.

Научниците веруваат дека ќе откријат повеќе уметност во пештерите додека продолжуваат нивните истражувања.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.