(ФОТО) Во судир на јужнокорејски воени авиони загинаа 4 лица

Јужнокорејските власти потврдија судир во воздух меѓу два авиони на нејзините воздухопловни сили во близина на воздухопловната база Сачеон, при што загинаа пилотот приправник и инструкторот на двата авиони.

Инцидентот се случил на околу 6 километри од базата, која исто така беше место на уште една фатална несреќа во 2003 година, без пријавени цивилни жртви. Покрената е истрага за да се утврди што го предизвикало фаталниот инцидент.

Вклучените авиони КТ-1 беа меѓу првите автохтоно развиени воени авиони во Сеул кои се користат од 2000 година, додека воздухопловните сили сè уште користат некои авиони Ф-5Е кои се во употреба од 1970-тите.