Францускиот предлог во ваква форма не е прифатлив за нас, порача Ковачевски од Брисел

-Предлогот на француското претседателство за деблокада на нашиот европски пат во ваква форма, каква што е во моментов, е неприфатлив за мене, за претседателот на државата, за Владата, за коалициските партнери и за граѓаните на Северна Македонија, изјави премиерот Димитар Ковачевски на заедничката прес-конференција со српскиот претседател Александар Вучиќ и албанскиот премиер Еди Рама по завршување на Самитот ЕУ – Западен Балкан во Брисел.

Тој додаде дека, ако во текот на француското претседателство се постигне разбирање за македонските позиции, Владата е подготвена да се вклучи во разговори за истите, за да започнат преговорите до крајот на јуни.

Ковачевски нагласи дека граѓаните можат да бидат спокојни, бидејќи секогаш во прв план се стратешките интереси и цели на државата, како и тоа дека никој не може да ни наметне решение.

– Сите 27 лидери, сите 27 нации и сите 27 земји кои се приклучија на Унијата, сите се приклучија гордо со сите различности и со меѓусебна почит кон различностите. Ништо од ова не било проблематизирано на европскиот пат. Треба да се приклучиме гордо кон ЕУ, исполнувајќи ги притоа сите критериуми за членство, подвлече Ковачевски. Тој ги повтори клучните елементи за да биде прифатлив предлогот. Тоа се чиста формулација за македонскиот јазик во преговарачката рамка и јасна заштита на македонскиот идентитет, историските прашања да не се критериуми во преговарачката рамка, преговорите помеѓу Северна Македонија и ЕУ да започнат пред отпочнувањето на постапката за уставните измени за вклучување на Бугарите, Хрватите и Црногорците во преамбулата на Уставот и цврсти гаранции, и од Бугарија и од ЕУ дека Софија нема да условува со нови барања надвор од она што ќе биде договорено во преговарачката рамка и билатералниот протокол, кој се уште не е усогласен со бугарската страна.

Тој додаде дека, секое решение ќе треба да биде донесено во консултација со институциите на државата.