Г7 ќе му помогне на Киев, откако Украина не доби покана од НАТО

Се очекува земјите од Г7 да прогласат поддршка за Украина на маргините на тековниот самит на НАТО во Литванија. Украинскиот претседател Владимир Зеленски изрази гнев во вторникот кога на Киев не му беше понудена временска рамка за пристап во воениот блок предводен од САД.

Групата индустриски развиени земји, од кои сите не припаѓаат на НАТО, ќе објави „меѓународна рамка за долгорочните безбедносни аранжмани на Украина“, соопшти кабинетот на британскиот премиер Риши Сунак.

Декларацијата на Г7 „ќе утврди како сојузниците ќе ја поддржат Украина во наредните години за да се стави крај на војната и да се одврати и да одговори на секој иден напад“, рече Сунак во изјавата во средата.

„Поддршката на нивниот напредок на патот кон членството во НАТО, заедно со формалните, мултилатералните и билатералните договори и огромната поддршка од членките на НАТО ќе испрати силен сигнал до рускиот претседател Владимир Путин и ќе го врати мирот во Европа“, тврди тој.

Самитот во Вилнус беше разочарување за Киев, кој се надеваше дека ќе добие патоказ за пристап во НАТО. Наместо тоа, организацијата рече дека нема да бара Украина да го усвои Акциониот план за членство, фаза низ која вообичаено треба да поминат земјите кандидати.

Зеленски, кој присуствува на настанот, го опиша како „без преседан и апсурдно“ непоканувањето и барањето Украина да исполни одредени услови пред да може да се приклучи на блокот.

Западните поддржувачи на Киев оставаат прозорец на можност „да се пазарат за членството на Украина во НАТО во преговорите со Русија“, тврди тој во твит.

Руските власти го опишаа самитот како неуспех за Украина и за НАТО воопшто.