Г7 ќе разговара за искористување на приходите од замрзнатите руски средства за да и помогне на Украина

Министрите за финансии на Г7 се очекува денеска да договорат широк план за искористување на приходите од замрзнатите руски средства за Украина, отворајќи го патот за потенцијален договор меѓу лидерите следниот месец.

Предизвикот да се најде повеќе средства за Украина додека се бори со нови територијални напредоци од страна на Русија по повеќе од две години војна доминираше на состанокот на министрите за финансии од најбогатите демократски држави во светот во северниот италијански град Стреса.

Состанокот се случува кога Киев тврди дека го „запрел“ рускиот напредок во регионот Харков, но украинскиот Генералштаб призна дека „непријателот има делумен успех“ и дека „ситуацијата е тензична“ додека борбите продолжуваат.

Вашингтон синоќа објави нов пакет воена помош од 275 милиони долари за Киев.

И украинскиот министер за финансии Сергиј Марченко треба да присуствува на состанокот на Г7 денеска во Стреза, со цел да се искористи каматата од замрзнатите руски средства.

За секој детален договор ќе биде потребно одобрение од лидерите на Г7, кои ќе се состанат следниот месец во Пуља, но аналитичари сугерираат дека „начелен договор“ може да биде договорен денеска.