Галант: Половина од командантите на Хезболах се убиени, другите се кријат

Министерот за одбрана Јоав Галант изјави дека половина од командантите на Хезболах во јужен Либан се убиени од израелската војска.

Забелешките се дадени по посетата на Северната команда на ИДФ во Сафед, каде Галант се сретна со началникот на командата, генерал-мајор Ори Гордин и други високи офицери.

„Половина од командантите на Хезболах во јужен Либан се елиминирани… а другата половина се кријат и го препуштаат јужен Либан на операциите на ИДФ“, вели Галант.

Тој вели дека главната цел на Израел на север е да ги врати десетиците илјади раселени Израелци во нивните домови, поради секојдневните напади на Хезболах.

„Ние се занимаваме со голем број алтернативи за да го утврдиме ова прашање, а наредниот период ќе биде одлучувачки во овој поглед“, вели Галант.