Германците се помалку и веруваат на Америка и се свртуваат кон Русија

Најголем дел од Германците, 57 отсто мислат дека Германија би требало да биде понезависна од Америка, покажало истражувањето на јавното мислење за политичкиот магазин „Шпигл“ кој излегува утре.

Според тоа истражување, 69 отсто од Германците изјавиле дека нивната доверба во американските сојузници паднала. Кога станува збор за односите меѓу Берлин и Москва, половина од Германците побарале поголема независност на Германија од Русија.

Околу 40 отсто од Германците сметаат дека Германија треба да ја зацврсти соработката со Русија.